Actualiteiten

Nijmeegse scooterzaak

Het hof in Den Bosch heeft op 20 juni 2016 de twee overvallers die in januari 2010 met hun scooter in Nijmegen een voetganger hebben doodgereden, alsnog veroordeeld tot forse gevangenisstraffen. Deze zaak staat ook bekend als de "Nijmeegse scooterzaak".

De twee jongens waren in januari 2010 samen op één scooter op pad gegaan om een overval te plegen op een hotel in Nijmegen. Toen zij de politie zagen, zijn ze met hoge snelheid weggereden op die scooter. In die vlucht hebben zij een 50-jarige voetganger op een zebrapad doodgereden. De twee jongens hebben altijd gezwegen over de toedracht van dit dodelijk ongeval. Er is dus nooit vast komen te staan wie van de twee de scooter bestuurde.

Over deze zaak is veel te doen geweest. Het hof Arnhem heeft deze jongens namelijk in 2012 vrijgesproken van dood door schuld omdat niet kan worden vastgesteld wie de scooter heeft bestuurd. Dit leidde tot veel verontwaardiging. De zaak is inmiddels voorgelegd aan de Hoge Raad en deze vond dat het hoeft uit te maken wie van de twee heeft gereden en dat de zaak overgedaan moest worden door het hof in Den Bosch.

Het hof in Den Bosch heeft nu de twee jongens allebei veroordeeld voor dood door schuld in het verkeer, omdat zij voorafgaand aan het dodelijk ongeval hebben samengewerkt bij de voorbereiding van hun overval op het hotel. Omdat in die voorbereiding een plan moet zijn gemaakt over hoe de overval te plegen en een vlucht met gevaarlijk rijgedrag in zo'n plan past, hebben de jongens, volgens het hof, ook samengewerkt op het moment dat zij op de scooter voor de politie vluchtten. Daarom is volgens het hof sprake van medeplegen waardoor de jongens allebei schuldig zijn aan het veroorzaken van het dodelijk ongeval.

Dit bericht is geplaatst op Woensdag 6 juli 2016 .

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met: